Jak zrobić kawę z likierem?

Jak zrobić kawę z likierem?

Myślisz o przygotowaniu kawy z likierem, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Co jest istotne w serwowaniu tego typu napoju? Przekonaj się, jak w prosty sposób urozmaicić sobie smak klasycznej kawy!

Kawa z likierem – komu przypadnie do gustu?

Kawę można przygotować na wiele sposobów – może właśnie dlatego napój cieszy się tak dużą popularnością. Jedną z ciekawszych propozycji dla osób, które lubią pobudzający napój oraz nuty alkoholu, jest kawa z likierem. Co zawiera taki napój? Jest to połączenie klasycznego naparu kawowego oraz dodatku alkoholu, które doskonale sprawdza się na specjalnych okazjach i uroczystościach. Jakiego smaku możesz się spodziewać? Kawa z dodatkiem likieru łączy wyrazisty aromat ziaren oraz delikatne nuty alkoholu. Co więcej, taki napój może być serwowany na wiele różnych sposobów w zależności od indywidualnych preferencji. 

Jaki likier można dodać do kawy? 

Istnieje wiele rodzajów likieru, które mogą służyć jako dodatek do klasycznej kawy. Wśród najpopularniejszych wariantów z pewnością należy wymienić:

  • likier kawowy – nadaje klasycznej kawie intensywniejszy aromat, 
  • likier karmelowy – jest dobrym pomysłem dla osób lubiących słodsze napoje, 
  • likier orzechowy – może mieć smak orzechów laskowych (frangelico), lub migdałów (amaretto), 
  • likier czekoladowy – gwarantuje słodki smak czekolady, który doskonale komponuje się z intensywnym aromatem kawy.

Wśród mniej popularnych alkoholi, które mogą stać się dodatkiem do klasycznej kawy, wymienia się likier waniliowy, kokosowy lub pomarańczowy.

Kawa z dodatkiem likieru – jak ją przygotować? 

Przygotowanie kawy z likierem jest niezwykle proste. Pierwsze, czym należy się zająć, jest zaparzenie swojej ulubionej kawy – w tym celu można wykorzystać posiadany ekspres, kawiarkę lub inny sprzęt do alternatywnych metod parzenia (drip, aeropress). Następnie wystarczy dodać wybrany likier do kubka lub filiżanki z przygotowanym napojem. Zazwyczaj na jedną filiżankę kawy przypada 30 ml likieru, jednak ilość alkoholu można dostosować do swoich preferencji smakowych. W kolejnym kroku należy delikatnie wymieszać kawę z likierem. 

Kawa z likierem – z czym można ją serwować? 

Kawa z likierem jest propozycją niezwykle ciekawą, dlatego że można podać ją na wiele różnych sposobów. W tym przypadku królują dodatki takie jak: 

  • bita śmietana, 
  • czekolada, 
  • cynamon. 

Kawa z likierem i dodatkami to doskonały deser, który można serwować po uroczystym posiłku. Wzbogacenie klasycznego napoju wpływa zarówno na jego wygląd, jak i smak – efektem jest aromatyczna kawa w niebywałej odsłonie. Kawa z likierem jest dedykowana dla osób, które poszukują niecodziennych doznań smakowych i chcą połączyć smak pobudzającego napoju z alkoholem. Przygotowując klasyczną kawę lub wariant z dodatkami, przede wszystkim postaw na wysokiej jakości ziarna, które dają gwarancję zadowalającego smaku. Dobrym pomysłem będzie wybór sprawdzonego dystrybutora, takiego jak Cafe Silesia.

Artykuł sponsorowany

Podobało się? Pokaż znajomym
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments